... jak vypadá život nás - salesiánských dobrovolníků - v Lesothu, Mexiku, Indii, Zambii anebo třeba po návratu tady v ČR...

SÚDÁN - Štěpán Musil - Ramadán

28. 11. 2008 22:54

Drazí přátelé, zdravím Vás srdečně ze Súdánu, 

Ramadan karim – tedy dobrý půst. Bratři muslimové měli tento měsíc půst – Ramadán. Začíná se ráno ve 4.15, kdy chodí muslimští kluci s bubínkem a budí, žel všechny L na snídani. Poté mají modlitby, druhou snídani a od východu slunce až do západu je půst. Tedy nic nejí ani nepijí.

Další paralizující prvek v tyto dny je matar-déšť. Matar a na stavbě nikdo, matar a úřady jsou zavřené, tři hoďky zpoždění, no matar prostě matar : ) (Pozor nepleťte si to s matár  to je letiště a nebo s máta znamená mrtvý a mata znamená kdy) 

Hamdulila – díky Bohu, začal jsem se učit arabštinu s místním učitelem angličtiny. A tak pomalu šwoje, šwoje začínám pronikat do tohoto nekonečného bludiště. Malá ochutnávka:وقد وهبوا عقلاً وضميرًا وعليهم أن يعامل بعضهم بعضًا بروح الإخاء. يولد جميع الناس أحرارًا متساوين في الكرامة والحقوق.Přepis čteno zprava do leva: júladu džamícu 'n-nási haráran mutasáwína fí 'l-karámatin wa-l-huqúq. Wa-qad wuhibú caqlan wa-damíran wa-calajhim an jacámila bacaduhum bacdan bi-rúh al-ichá'.Všichni lidé se rodí svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Jsou nadáni rozumem a svědomím a mají spolu jednat v duchu bratrství.  

Já se ale v arabštině nacházím na jiném levelu :) 

W kejfa haleka enta?
Jak se máš?
Bichejr w hamdulila.
Dobře, díky Bohu.           

Když se zdraví místní mezi sebou, je to pro mě komická scéna, jejich pozdrav se skládá z otázky : „Jak se máš?“ řečené v několika obměnách a z několikrát opakované odpovědi „Bichejr w hamdulila - Dobře díky Bohu.“ A to vše si mezi sebou několikrát vymění rychlostí blesku, přitom se přátelé obejmou, známí naznačí obejmutí tím, že nejprve položí pravou ruku na levé rameno toho druhého a pak si ji podají, s neznámým si potřásají pravicí.  

Mnoho mladých chce odtud pryč, do Evropy nebo Ameriky. Proč? Protože -válka.Už jsem slyšel několik výpovědí od studentů nebo učitelů o tom, že z jeho rodiny (široká africká rodina) už ve válce zemřelo 200 členů, o tom kolik přátel ztratil, o tom jak v pět ráno přepadli jeho vesnici a jak musel jít tři dny buší o hladu do uprchlického tábora, o tom že jeho rodiče měli 3000 krav a teď nemají nic,...válka je tu na dosah. Jeden student říkal: „Včera mě volal bratr, jestli může přijet, že přepadli jeho vesnici.“ 

Viděl jsem jejich vrstevníky spát ve dne v lejnech na ulici. Kluků i holek na ulicích jsou tu desítky. Dostal jsem se i do odlehlejších částí města. Těžko to popsat. Tak příšerný zápach z hromady kožek, hnijící kaluže, hromady peří, odpadků a vedle toho žijí a spí lidé. Boj o život.  

Byli jsme navštívit sestry, které mají školku vedle nás. Zlatý muslimský Súdán ve srovnání s tím, co jsem slyšel za historky z Keni. Sestra dnes s odstupem času jako komedii popisovala kolikrát byli v domě v noci přepadeni, krádež auta i s dobrovolníkem-přežil,...jiní kluci mě říkali, že když ti v Keni zazvoní v kapse mobil, nestihneš ho z té kapsy ani vytáhnou, protože seš bez ruky:\)                             

Dostal jsem tento rok na starosti skupinku Music boys - tedy naši street boys. Tak se snažím pochopit a poznat jejich situaci a realizovat pro ně salesiánský výchovný čtyřlístek- domov-rodina, škola-vzdělání, hřiště-zábava, kostel-dobrý vztah k Bohu.Většina z nich jsou sirotci, nebo jejich rodiče nemají finančně na to živit je a platit jim školu, takže by skončili na ulici. 

Dny mám stále plnější, ale :)  Ráno začínáme modlitbou, mše, rozjímání Božího slova, pak zadám práci klukům ,co přijdou na brigádu, snídaně, ranní nástup studentů VTC, arabština, práce s brigádníky, oběd, práce, připravit program, přijíždí Music boys, dodělávky na ubytovně, .......večerní modlitba, večeře, praní, a konečně jsem u počítače a píšu... 

Něco z komunity: dobrovolník Gianni se vrátil zpět do Itálie a přišel novokněz John Bosco, jeden ze dvou prvních súdánských salesiánů kněží. Ze začátku jsem myslel, že abuna Vincent je tu ve svých 80 letech víceméně na důchod. Omyl. Je to fire - oheň.Táhne celý projekt pro 400 kluků z Darfůru, stavbu ubytovny, školu pro tyto kluky, cvičí s Music boys,... Zajistit tento Darfůrský projekt finančně se mu daří díky spolupráci s CRS a díky mnoha dárcům z Evropy hlavně z Itálie. Stále píše prosebné dopisy, jako náš otec Jan Med v Indii. Před čtrnácti dny dostal abuna Vincent malárii. Měl silné záchvaty, teplotu 41°C, vypadalo to vážně vzhledem k jeho věku, myslel jsem, že se s ním rozloučíme. Náš abuna dostal injekce a za dva dny se otřepal a hrne to dál.  

Na závěr malý hororek s chřestýšem. Přišel za mnou Muhamed, náš street boy, a svoji angličtinou mi tak s klidem říká: „ Snake killed some teacher.“ Tedy : „ Had zabil jednoho učitele.“ „ Cože? A kde ?“ vyděšeně jsem se zeptal a přerušil fotbal. „Kde ?“...Přišli jsme na místo, já připraven vysávat jed z rány a učitel nikde, had nikde, tak se ptám znova.... ....Aha včera... Máme tu hodně učitelů, myslel jsem si, ale zase ne tolik, že by se tu běžně ztráceli, aniž by se o tom mluvilo, to bych se asi dozvěděl....nebo, že by to tu bylo tak normální?, no prostě smrt patří k životu a tady to tak s klidem berou...    .....?Smrt patří k životu, ale co mě chtěl Mohamed říct bylo: „Some teacher killed snake, yesterday. “ tedy „Nějaký učitel zabil hada, včera.“Díky Bohu.  

Zdravím všechny dobrovolníky, co už jste někde ve světe: Fandu do Bulharska, Terku do Azerbajdžánu, Evu do Lesotha, Báru do Konga, Lídu s Jitkou do Němec, Marii do Litvy a všechny ostatní : ) Tomáši, mám pro tebe i víčka od jogurtu.  

Díky všem, kteří jste mě napsali, díky všem, kteří na mě myslíte v modlitbě, i jen tak : ) Díky všem kdo myslíte na potřebné, díky Bohu za vše. Díky Bohu za vše.Jen On ví co je dobré pro člověka, co je opravdu dobré pro každého z nás, co je dobré pro naše duše, co nás naplní štěstím, jen On ví co je dobré pro člověka.  S

láva a chvála buď vzdána od všech Tvých tvorů,
Nejvíce však od všech lidí,
Tebou tolik milovaných
Tobě Bože Otče
Tobě Synu
Tobě Svatý Duchu
Za vše co přijímáme ze Tvé štědrosti.
Amen.  

Rád se za Vás modlím a s vděčností Bohu, za všechny koho jsem v životě potkal, si vybavuji Vaše bledé tváře :)

Jan Štěpán Musil, šsdb (šťastný salesián Dona Boska)     

Zobrazeno 1548×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková