... jak vypadá život nás - salesiánských dobrovolníků - v Lesothu, Mexiku, Indii, Zambii anebo třeba po návratu tady v ČR...

INDIE - Ondra Bílý - Jak jsem chytal...

24. 12. 2008 0:26

 

Tak od posledni zpravy utekly dva tydny myslim a pro me byly hlavne ve znameni chytani.

Chytil jsem v pokoji krasnou malou jesterku.

Pak jsem chytil infekci mocovych cest (muze to byt z dortiku?:o)) a dva dny jsem prosedel na toalete, nemohl jsem jist a v noci jsem mel horecku se zimnici, tak jsme s father Joyem a Pavlem zasli do nemocnice na testy. Nejdriv mi zmerili tlak a zvazili me, pak me prohledl doktor, vyptal se co a jak (takze jsem si procvicil gesta zvracet, bolest bricha a vysoka teplota) a poslal me na odber krve. Mel jsem obavy, jestli bude zdravotnicky material sterilni, ale v pohode. Pri odberu nepouzivaji skrtidlo, misto neho vas chytnou jednou rukou za pazi a jednou rukou pak napichnou a odeberou krev, profici. Po odberech se ceka asi pul hodiny na vysledky a s tim jsem zase zasel k doktorovi, ktery mi predepsal nejake leky, asi antibiotikum, ale presne nevim. Prasky vam tady v lekarne daji presne na pocet, ktery predepise doktor, takze kdyz jsem mel dostat 15 tablet, dali mi jedno cely platicko, druhy strihli na pul, zabalili do novin a hotovo. Ma to vyhodu, ze se zadne tablety nevyhazuji, ale zase nemate pribalovy letak a nemuzete si precist co je to zac a tak. Kazdopadne vecer jsem byl bez horecky a dalsi den uz jsem mohl trochu jist a za dalsi dva dny uz jsem zasel fungoval a byl s detma. Ted jsem rad, ze uz je to zase dobry, jidlo mi chutna a uzivam si, ze tady muzu byt s deckama.

Jo, decka ted maji vsi a to je treti vec kterou jsem chytil. Pavel je ma taky, takze aplikujeme Dyfusil H-forte a cekame az nas brother Cyril ostriha. Kratsi vlasy budou praktictejsi.

Stredisko se pripravuje na Vanoce, starsi kluci a holky z hostelu nacvicuji divadlo, vzdycky vecer maji zkousku na hristi a ted prave stavi podium pro vystoupeni, bude zitra, v pondeli 22.12., tak se tesim. Stredisko je vyzdobene, na kostele visi velka svitici hvezda a dalsi je na Makla Mane, chteli jsem prispet svou troskou a s detma jsme vyrobili barevne retezy z papiru a povesili je v Makala Mane pod strechu, je to docela vysoko a ukazalo se, ze to neni uplne prakticky, protoze retezy se trhaly (Detska prace proste neni kvalitni, tak si nekupujte veci, na jejichz vyrobe se podili deti a to taky proto, ze jenom v Jizni Asii pracuje 44 milionu deti od 5 do 14 let, casto v rizikovych prumyslovych odvetvich, restauracich a zemedelstvi. Zvlast v Indii je velky problem s detskou praci a taky se zneuzivanim deti, je to tady zakoreneny, vlada prijala zakony ktere zakazuji detskou praci a snazi se chranit detska prava, ale v praxi se to projevuje pomalu. V Indii zije 19% vsech deti sveta a 40% z nich by potrebovalo peci nebo ochranu pred zneuzivanim, deti tady stale umiraji na podvyzivu. 

Taky probiha vetsi uklid, decka ometaji steny a strop v Makala Mane. Docela me to prekvapilo, kdyz jsm sem rano prisel a videl jsem Pavla se zebrikem a kluky, jak visi na zeleznych konstrukcich stropu a v te vysce ho ometaji. Ocividne je to bavilo a jelikoz vsichni prezili, davam tyhle akci ctyri kostatka z peti moznych. Bezpecnost prace se v Indii neresi, svarovani bez bryli a tak je normalni. Taky jsou vsude nadoby s plynem, propan-butan nejspis :o). Zastavite si riksu a on ma vzadu satkem privazanou plynovou bombu, tak se o ni oprete a uz se jede.

S Vanoci je spojena i dalsi akce, ktere jsme se castecne zucastnili. Starsi kluci ze strediska a holky z hostelu nacvicili koledy a s father Joyem vecer objizdeli mikrobusem krestanske rodiny ve meste a zpivali. Meli sebou sosku Jezulatka, kterou vzdycky pred modlitbou polozili pred domaci oltarik a taky Santu Clause, ktery na pisnicky tancoval a rozdaval bomobony, Indie. Za odmenu decka dostavali susenky a dalsi sladkosti. My jsme dostavali take a jelikoz jsme jeste nemeli zazivani uplne v poradku, museli jsme brzy zacit jidlo odmitat. Bylo to pro me hodne zajimave, dostali jsem do normlnich indickych domecku. Nektere byly skoro jako u nas a nektere byly jako spatne postaveny kulny.

V sobotu jsme se byli podivat ve Snehalaya, to je dalsi salesianske stredisko v Hospetu, ktere provozuji brothers a fathers od nas :o). Je vzdalene asi ctyri kilometry. Je urcene pro deti, ktere driv chodily do prace. V soucasne dobe tam zije 48 deti, 35 kluku a 13 holek, kteri se pripravuji na to, aby mohly zacit chodit do skoly. Je to rehabilitacni zarizeni, vlastne jako projekt Child Labour, deti z Maka Mane u nas. Behem rocniho pobytu maji decka zdarma zajistenou zdravotni peci, jidlo, ubytovani a uci se psat, pocitat, zpivat, anglictinu....maji cas na hru....

Ted byl ve stredisku frmol s pripravami na Vanoce a brother Roshan, ktery sefuje Makala Mane dela v utery zkousku, tak jsme na par dni dostali jeste jednu hodinu anglictiny. S Pavlem jsme si je rozdelili a odpoledne mame kazdy svou tridu. S tou novou tridou procvicuju abecedu a ucim je jednoduchy slovicka, bavi me to. Dokonce tak, ze kdyz ma tuhle tridu ucit jina ucitelka, ukradnu si je zpatky. Zatim jsem to vlastne udelal jen jednou,ale taky je to cesta, jak se zapojit. Vcera mi decka neprisly na hodinu, tak jsem se po nich sel podivat a nasel jsem je sedet s otevrenyma sesitama pred Makala Mane, volaly na me, tak jsem si k nim sedl a zacali jsme spelovat slovicka. A ten hluk privolal z budovy ucitelku, ktera je mela ucit, jak jsem pochopil, protoze tam tak stala prekvapena a nevedela co delat, ja bych se o decka rozdelil :o), ake nechala mi je. S prvni skupinou, kterou mame dopoledne a kterych je malo, se zase daji delat zajimavejsi veci, hrat ruzny hry na opakovani, zvuky zvirat, hadani ovoce podle chuti, pravda ze jsme museli poradit jak se nektere ovoce vlastne ji. Taky jsme obmenili aktivity v odpoledni pulhodine rozvijeni detskych talentu, od kresleni a vybarvovani omalovanek jsme presli ke kolazim. Pavel vyrobil skvelyho Jokera, castecne namalovanyho, castecne nalepenyho z barevnych papiru, vaty a trpitivych hvezdicek, vypada dost dobre a decka se ted snazi vytvorit neco podobneho. Taky decka ucime zpivat jeden velice jednoduchej anglickej song, ja "predzpivavam" spolecne s muzikou, zoufale situace si zadaji zoufale ciny, ale docela se mi to libi. Kdyby jste nekdo meli jednoduche anglicke pisnicky ve formatu mp3 a mohli nam je poslat na mail, byli bysme vdecni. Myslim ze decka to bavi a ja uz mam v pocitaci jenom slozitejsi pisne a nevim, jestli by se s nima zadarilo. 

 

 

Zobrazeno 1380×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková