... jak vypadá život nás - salesiánských dobrovolníků - v Lesothu, Mexiku, Indii, Zambii anebo třeba po návratu tady v ČR...

LITVA - Marie Šafaříková - Podpora dětí ve Rwandě

30. 5. 2009 16:51

Březen 2009

O jednom z březnových víkendů probíhal Kazuko Muga. Je to opravdu obrovský trh s ručně vyrobenými věcmi. Táhne se 2 km hlavní ulicí. Všude je moc lidí a moc výrobků.

Historická poznámka – jedná se o tradici, v překladu to znamená Kazimírův trh. Tento panovník měl rád lidi, kteří dělají ruční výrobky. Asi je ten příběh zajímavější, ale nerozuměla jsem všemu.

S dětmi a našimi výrobky jsme tam byli od 9 do 13 hod. Byla velká zima, ale bylo to moc fajn. Sestra Rita mě se 6 dětmi poslala v polovině na čaj a oplatek. V kavárnách v centru se docela vyznám, takže jsem věděla, kde je to levné a dobré a bylo fajn prožít s dětmi jinou situaci. Lidé něco koupili, sice ne všechno, ale to nevadí. I tak to bylo prima, že jsme byli spolu. Naše vydělané peníze půjdou dětem do Rwandy, protože tam působí litevský salesián. Rozuměla jsem vtipu, který řekl Justus v litevštině, takže se moje litevština pomaličku zlepšuje.

Pondělky se snažím s dětmi něco vyrábět. Aby jste si udělali představu, jak něco vysvětluji, když něco vyrábíme, tak říkám asi toto: Vezmi toto, udělejte toto, tam, tohleto, támhleto. Naštěstí to ukazuji, takže bystré děti to pochopí a dovysvětlím to těm, kteří nic nepochytili. Všem dětem patří velká poklona, protože nakonec se jim opravdu něco podaří vyrobit.

Koncem března se konal seminář uprostřed EVS. Jednalo se o reflexi minulých měsíců – s čím jsme se potýkali, jak jsme se s tím vyrovnali a co si dál představujeme. Bylo příjemné být v přírodě a zamyslet se nad tím, co a jak. Vytvořila se dobrá atmosféra, takže jsme se dobře mohli sdílet.

Duben 2009

Celý duben uběhl velice rychle, jelikož děti měly prázdniny a já tím pádem taky. Velikonoce jsem tedy strávila s mým bratrem a kamarády týdenním cestováním okolo Litvy, Lotyšska a Estonska. Po velikonocích se v pátek konala hra s vajíčky. Velice zajímavá tradice – např. které vajíčko se dál dokutálí.

Ke konci měsíce jsem začala vyrábět s dětmi náramky z bavlnek. Celou aktivitu jsem přesunula ven a sestra Rita mi pomohla.

V Litvě se dost odráží ekonomická krize. Hodně obchodů se zavřelo nebo mají slevy. Zvyšuje se počet nezaměstnaných, předpovědi uvádí až 20 %. Ti, kteří jsou zaměstnaní, dostali o 40 % nižší plat.

Květen 2009

Předposlední měsíc začal velice hezkým počasím. S dětmi jsme začaly vyrábět různé náramky a hrát hry venku. Všichni užíváme nastupujícího jara. Také tady byly sestry FMA z ČR, které jsem minula, protože jsem zrovna byla pryč. Během stejného víkendu děti připravily představení na Den matek. Vyráběly jsme srdíčka z korálek či jiné věci, podle nápadů dětí.

Sem tam si nachystám nějakou hru. Vždycky jsem docela nervózní, protože nikdy nevím, kolik pravidel pochopí a co vymyslí za podvádění během hry. Vždy je to úplně nová situace a nakonec se hraje úplně jiná hra, než jsem si připravila. Ale důležité je, že se děti dobře pobaví a já se učím trpělivosti.

Se dvěma staršími děvčaty se snažíme udělat prezentaci s obrázky a hudbou. Nejtěžší je pro mě děti namotivovat k něčemu novému, jelikož hned na začátku odmítají vyzkoušet něco nového. Několikrát jim zopakuji, že je to lehké a někdo to zkusí, tak ostatní děvčata nechtějí zůstat pozadu a nakonec vidí, že se jim to také podařilo. Vždy se modlím, aby to aspoň jedna vlaštovka vyzkoušela.

                                                                                            Maruška

Zobrazeno 1266×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková