... jak vypadá život nás - salesiánských dobrovolníků - v Lesothu, Mexiku, Indii, Zambii anebo třeba po návratu tady v ČR...

INDIE - Ondřej Bílý+Pavel Marčík - Naše hodiny anglického jazyka

4. 2. 2009 0:36

Všechny vás zdravím z Hospetu, 

další dva týdny uběhly jako voda, tím spíš, že jsme měli dva dny dovolenou. Míša a Andy přijely z Ajjanahalli na návštěvu do našeho střediska a večer jsme vyrazili do Hampi.

Hampi bylo hlavní město zaniklé středověké říše, je od Hospetu vzdálené jen Hampi bylo hlavní město zaniklé středověké říše, je od Hospetu vzdálené jen čtrnáct kilometrů a dodnes se zachovaly nádherné rozvaliny chrámu a dalších staveb na břehu řeky a v okolních skalách. Měli jsme na prohlídku dva dny a stejně jsme stihli prohlédnout jen část, také proto, že se zkazilo počasí a zase pršelo. Zdá se mi, že v Indii prší pravidelně každou neděli a někdy navíc i další den v týdnu. Déšť přes den nevadí, protože je pořád krásně teplo, ale v noci se trochu ochladí a pod slabou dekou je k ránu zima. Zastavili jsme se v chrámu bohyně Laksmi a vyzkoušeli jsme si hinduistický obřad. Při vchodu do chrámu zazvoníte na zvon, vevnitř se pak symbolicky omyjete kouřem, dostanete do dlaně vodu, které se máte napít a zbytek vetřít do vlasů, mezi oči vám namalují červenou tečku a na závěr dostanete do dlaně trochu cukru. 

 Indové jsou šikovní obchodníci, pořád vás někdo oslovuje, neco nabízí nebo chce, až je to na bednu. Slušné chování mají posunuté trochu jinam než jsme zvyklí v Evropě. Takže je na nás pořád někdo nalepený, kouká nám přes rameno co děláme a je velice zvláštní pocit, když se cizí člověk ani ne metr od vás zastaví a na férovku na vás pěknou chvíli zírá. Asi nejzvláštnější pro mě tady bylo, když si v autobuse jakýsi pan, co seděl vedle,  položil ruku na moje stehno. Naštěstí se stačilo jen podívat a přendal ji na stehno dalšího souseda. To je tady úplně normální, kluci i starší pánové se vodí za ruce nebo kolem ramen. Lidí se pořád někam cpou a člověk se musí takž cpát, jinak by se asi nikam nedostal, předbíhají nás dokonce i v autobuse, když už jdeme tou úzkou uličkou. Ale zatím jsme neměli ani neviděli žádný konflikt, třeba i v té divoké dopravě si nikdo nenadává a lidi jsou tu příjemní. A i na tu dopravu si člověk zvykne, když jedeme rikšou, tak už ani neřídím očima a věřím řidičovi. I když to vypadá šíleně, je v tom určitý systém a žádnou bouračku jsem zatím neviděl. 

Větší akcí posledních dní byla návštěva policejní stanice v Hospetu, kde jsme měli legalizovat náš pobyt v Indii. Hned první den, který jsme strávili ve středisku, jsme se ptali ředitel,e jestli máme jít na policii a on nám řekl, že není žádný spěch, že je to OK. Tak jsme to přestali řešit. No a po třech týdnech tady, když jsme mu říkali o našem plánu navštívit Hampi, tak nám řekl, že se musíme s father Joyem zajít přihlásit na policii a kdyby se ptali, proč jdeme tak pozdě, tak máme říct, že jsme byli nemocní. Do místního střediska jezdí dobrovolníci každý rok a tak jsme předpokládali, že to nahlášení bude jen formalita. Po asi dvouhodinovém čekání, aspoň jsem dostali perfektní čaji, náš zavedli k šéfovi, father Joy mu popravdě řekl naši situaci a on nás poslal na vyšš policejní úřad do Bellary, protože s našim typem víza nesmíme dělat dobrovolníky.

Druhý den jsme jeli do Bellary dvě hodiny po rozmlácených silnicích totálně narvaným busem. A cestou jsme father Joyovi říkali, jestli by nebylo lepší zamlčet naše dobrovolnické aktivity, ale on na to šel opět na rovinu a tak nás poslali domů se stejným výsledkem, že to nejde. V Bellary jsme aspoň zašli na oběd do klasické indické jídelny, kde předem u vchodu zaplatíte oběd a dostanete klasické měnu s tím, že si můžete přidávat různé omáčky. Potom jsme v Bellary navštívili kostel a father Antonyho a nakoupili jsme pár suvenýrů a další věci. Pavel si koupil anglickou bibli ani nevěděl jak J, jenom si ji prohlížel a father Joy ji pak dál k věcem, které bereme. Father Antony nám říkal, že k němu do kostela chodí jak křesťané, tak hinduisti a muslimové, že to není problém. Taky to tady chodí tak, že běžně uzavírají sňatky lidé různých vyznání a novomanželka pak přebírá manželovu víru. Není to prý problém, protože směřují ke stejnému cíli. No a Bellary je asi 300 000 město a i když jsme tam strávili 5 hodin, tak jsme nepotkali žádné bledé tváře. Třetí den naší policejní anabáze jsme šli na policii opět v Hospetu, kde nás varovali před veškerými ilegálními aktivitami, to znamená všechno kromě cestování a rekreace a zapsali nás jako turisty ubytované v Don Bosco centre. 

Jinak jsem ve středisku zkusil hrát kriket, oproti fotbalu je to docela nudná hra, ale Indy to hrozně bere a v neděli se kriket hraje všude. Taky teď byl nějaký turnaj mezi Anglií a Indií a v televizi to běželo neustále několik dní.  

Minulý týden navštívila středisko paní doktorka, která přijela zkontrolovat zdravotní stav dětí v Makala Mane. Šlo jí to pěkně od ruky, během 2,5 hodiny prohlédla všech 80 dětí a žádné neodešlo bez léků. Někteří měli dokonce předepsané až tři léky a jak jsem tak koukal, tak to byly různé druhý. Klobouk dolů. Je docela síla, že když je v Makala Mane nějaká taková akce, že má třeba přijít doktor a podobně, tak si děcka musí sednout do řady do tureckého sedu a tak zůstat čekat. A když připočítám to zpoždění se kterým doktorka přijela, děcka tak musely sedět aspoň 3,5 nebo 4 hodiny a být v klidu. Vládne tu tvrdá disciplína, aby tady mohli s dětmi pracovat v takovém počtu, musí tu být kázeň a používají se i tělesné tresty. Sem tam pohlavek určitě nevadí, ale viděli jsme, že večer si jeden brother zavolal skupinu dětí stranou, asi přes den měly nějaký průšvih a jednotlivé s nimi mluvil a do toho je občas plesknul takovým plechovým platem připomínajícím pilku na železo bez zubů. To opravdu nevím, to už se mi nezdá. Taky když to děcka v hodině nebo při úklidu přehání, tak jim stačí říct, že jejich jména nahlásíme bratrovi a hned je klid. Asi bych to neudělal, pokud by nebyl opravdu větší problém. 

V našich hodinách anglického jazyka právě probíráme divoká a domácí zvířata, ve středisku některá mají, třeba opice (v kleci a děcka s nimi nezachází zrovna nejlíp, občas je berou na provazu ven a trénují je), veverky, psi, kočky, krávy, prasata (naštěstí ne ty černé, co pobíhají venku), slepice, králíci (když tady má samice mladé, děcka ji několikrát děné vyndají z kotce, chytnou jí nohy, položí ji na zem a k ní králíčky, drží ji, aby bylo jasné, že dostanou mléko).  Máme na starosti dvě třídy, v první je momentálně min než deset žáků, jsou docela schopni a klidní a dá se s nimi dobře pracovat. Některá děcka z této třídy jsou v nemocnici, vypadalo to na infekci kůže a další jsou doma. Některé děti jezdí jakoby na prázdniny domů, maximálně dva týdny. Za to druhá skupina je horší, je v ní kolem 16 dětí a v jejich znalostech jsou velké rozdíly. Taky jsou divočejší, občas se ve třídě vydají někam na výlet a pořád chodí strouhat tužky nebo půjčovat si gumu či tužky. Myslím, že strouhání tužek některá děcka baví víc než kresleni. Vyučovací hodina v tyhle druhý skupině mi přijde nejnáročnější. Vypadá to, že děcka škola baví a jsou rády za to, když se jim někdo věnuje. Taky si sami říkají o domácí úkoly. Když probereme nějakou látku, tak píšeme test, abychom my i děcka věděli, jak na tom vlastně jsme a abychom jim mohli dát za odměnu bonbony. Testy jsou tu tudíž radostnou událostí a děcka se pořád ptají jestli nebude zítra test. Nevím jak mezi sebou, ale s námi se chtějí o sladkosti dělit. Většinou odmítám, taky proto, že si představím co všechno je v těch kapsách společně se sušenkami a bábovkami a na co sahají, ale občas si dám.  

Třeba včera jsem si dal placku, co přinesl děda jednoho klučiny, když za ním přišel na návštěvu. Nabídl mi a to jsem nemohl odmítnout. No a když už jsem byl v tom, šel jsem večer do rizika a dál jsem si dva kalíšky vody, kterou pijou děcka v Makala Mane a která neprochází tím filtrem jak v kuchyni. A jelikož v noci bylo vše v pořádku, tak se to asi obejde bez následků. Děcka nám k jídlu nosí taky čerstvé vykopané buráky nebo jakési kyselé zelené větvičky s bílou dužinou a další věci. Občas taky zajdeme na jídlo do Makala Mane za dětmi, jsou nadšené a ptají se jestli nás to pálí.

Jídlo už můžu jíst v normálním množství jako děcka, ale jednou jsem u večeře kousnul do chilli papričky a tomu se ani nedalo říkat pálení, prostě mě brněl jazyk, na to si asi ani nejde zvyknout. Zatím je pro mě těžké celou dobu jídla sedět v tureckém sedu a jíst rukou z talíře, který je na zemi, po chvíli mě všechno bolí a sotva pak odejdu. Už taky vím, jak je nepříjemný, když jíte na zemi a někdo vám chodí kolem talíře, protože to zvedá prach a mám pocit, že mi tam neco napadá. Je nezvyk vidět jídlo v plechových kýblech, ale děcka si můžou naložit kolik sní a to je super.  

Přijde mi úžasné, že tady můžeme být a třeba odpoledne vzít balón a pobíhat s dětmi po hřišti a kličkovat mezi kravinci a mezi staršími kluky, kteří tam právě vykopávají drny a plevel a kolem hřiště jsou palmy a někde leze had. A večer na pokoji mám někdy pocit, že jsem v Budějovicích na koleji (a neumím si představit tu dálku do Čech), že jsem se vrátil ze střediska ve Čtyřech dvorech a že je to domů do Řevničova co by kamenem dohodil. Zvláštní a pěkné…  

 

Zobrazeno 1717×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková